Ugrás a tartalomra Ugrás a menüre
Menu
Facebook
Obec Žirany

Község

Žirany

Község

Zsére

Zsére

Zsére (szlovákul Žirany) község Szlovákiában, a Nyitrai kerületben, a Nyitrai járásban található. Árpád-kori keletkezésű magyar település a Kisalföld északi peremén, Zoboralján. Nyitrától 10 km-re északkeleten található. A Zsibrice hegy alatt, 250 m tengerszint feletti magasságban fekszik. Zsére területe 1556 ha.

A 2011-es népszámlálás alapján Zsérének 1355 lakosa volt (652 férfi -48% és 703 nő-52%). Ebből 669 személy (49,4%) szlovák, 636 személy (46,9%) magyar és 137 személy nem megadott vagy más nemzetiségű. A hitvallás szempontjából 88,4% római katolikusnak valja magát. 2014.augusztus 21-én Zsérének 1386 lakosa volt.

A Szent Miklósról elnevezett római katolikus templomot 1939-ben szentelték fel. A mészgyár és a hozzá tartozó kőbánya 1959-ben indult be. Az összes községi épületet a község felújította, modernizálta. Ide tartozik a községi hivatal a kultúrtermével, a tájház és a halottasház. 2015-ben újították fel az 1.-4. évfolyamú alapiskolát és az óvodát. Ekkor adtak át 16 bérlakás is. A postahivatal, Jednota élelmiszer üzlet, ruházati bolt, vendéglő, presszó és három kis élelmiszer boltján kívül a községben található az építkezési anyagokat árusító és szállító cég is. Zsérén bevezették a gázt, vízvezetéket és csatornahálózatot is. Található itt két nagy zöldterület is – a fenti Bartók Béla park és a lenti Szabadidőközpont. A jövő legfontosabb feladatai közé tartozik az utak felújítása és a járdák kiépítése.

A község társadalmi és kultúrális élete szerteágazó. Nagyon aktívan dolgozik a női énekkar, a folklórcsoport és az asztalitenisz három csapata. Emellett továbbra is a község fönntartja kapcsolatait a magyarországi testvértelepüléseivel, Doroggal és Papkeszivel, és a csehországi Zábřeh várossal.

felfelé