Ugrás a tartalomra Ugrás a menüre
Menu
Facebook
Obec Žirany

Község

Žirany

Község

Zsére

Műemlékek

A REMÉNYSÉG EMLÉKMŰ

1994-ben emlékeztünk meg a „Dorogi nyilatkozat“ 2. évfordulójáról. Erre a nyilatkozatra reagált a mi községünk is a „Zsérei nyilatkozattal.“ Ennek szellemében kezdeményeztük Szlovákiában a többség-kisebbség közötti párbeszéd mielőbbi megkezdését, és ennek jegyében 1994. szeptember 10-én volt a Zsérei Szent Miklós templom téren a Reménység emlékműnek ünnepélyes avatása.

A REMÉNYSÉG EMLÉKMŰ

EMLÉKTÁBLA

2006. november 11-én Bartók Béla zeneszerző és népdalgyűjtő születésének 125. évfordulóját ünnepeltük. Száz évvel ezelőtt látogatott el községünkbe. Ez alkalomból tiszteletére emléktáblát helyeztünk el a helyi kultúrház előcsarnokában. Az ünnepi aktuson részt vettek a régió polgármesterei, magyarországi vendégeink és községünk polgárai.

KOPJAFA

A Zsérei Önkormányzat és a ZOBORALJA zsérei női kar, a karnagy kezdeményezésére, 2008. június 22-én kopjafát állított nagy tisztelettel Szíjjártó Jenő zeneszerző, karmester, zenepedagógus és népdalgyűjtő emlékére. A zsérei Szent Miklós Templom előtti téren megrendezett ünnepségen részt vett Szíjjártó Jenő özvegye és családja, a Magyar Kultúra Lovagrend lovagjai, zenészek, népművelők és mások.

KOPJAFA

SZAKRÁLIS MŰEMLÉKEK

A szőlőhegyen található Szent Orbán kápolna, melyet a zsérei hívők 1795-ben állítatták fel. Az eredeti szobrot ellopták. A kápolna 2008-ban volt felújítva.
A plébánia kertjében egy kőkereszt áll kőkorpusszal, 1823-ból. A talapzatán J.K.E.N. monogram olvasható: Josephus Kluch Episcopus Nitriensis (Kluch József,nyitrai püspök). A kereszt az említett püspök ajándéka.

SZAKRÁLIS MŰEMLÉKEK
felfelé